Botulisme Penyakit Bawaan Makanan - Rochman, Naim (2014)
Pada awal Ogos 2013 sebuah kilang susu terbesar di New Zealand menarik semula beberapa produk susu kerana risau akan kemungkinan pencemaran yang disebabkan oleh bakteria Clostridium botulinum. Kos permulaan bagi menarik semula produk ini adalah sebanyak RM 57 juta (USD15 juta). Setelah hampir 200 ujian sampel dilakukan di Amerika Syankat dan New Zealand, Menteri Perindustrian Utama New Zealand menyatakan bahawa bakteria yang ditemukan pada sampel bukanlah Clostridium botalinum, iaitu penghasil toksin yang dapat menyebabkan penyakit botulisme. Sebaliknya bakteria yang dtemukan ialah Clostridium sporogenes yang dapat menyebabkan pembusukan pada makanan.