Al-Musytarak Al-Lafziy Menurit Perspektif Ilmuawan Linguistik Arab - Noor Anida, Awang; Tasnim, Abdul Rahman (2013)
Al-musytarak al-lafziy merujuk kepada perkataan yang mempunyai ejaan dan sebutan yang sama serta menunjukkan lebih daripada satu makna. Al-musytarak al-lafziy amat penting dalam kehidupan seharian bagi mengelakkan berlakunya salah tafsir maksud yang ingin disampaikan kepada pendengar. Objektif utama artikel ini untuk menjelaskan konsep al-musytarak al-lafziy menurut pandangan ahli linguistik Arab serta contoh-contoh yang relevan dengannya. Bagi memudahkan lagi memahami makna yang dikehendaki, qarinah atau petunjuk digunakan oleh penutur agar tidak menimbulkan kekeliruan kepada pendengar. Kepelbagaian makna yang terkandung dalam al-musytarak al-lafziy sebenarnya menjadi titik tolak kepada perselisihan para ilmuwan dalam menentukan makna yang dikehendaki dalam konteks yang tertentu. Metodologi yang digunakan ialah kajian perpustakaan dengan menganalisis dokumen dalam kitab-kitab lughah, fiqh dan kamus-kamus Arab. Dapatan kajian menunjukkan bahawa makna yang terkandung dalam al-musytarak al-lafziy sama ada pada kata nama, kata kerja dan partikel dipengaruhi oleh faktor-faktor yang tertentu. Selain itu, al-musytarak al-lafziy turut mendatangkan kebaikan dan keburukan sama ada kepada penutur mahupun orang yang mendengar. Kesimpulannya al-musytarak al-lafziy bukan sahaja perlu dititikberatkan dalam linguistik Arab semata-mata, malah perlu digabungkan dengan disiplin ilmu yang lain terutamanya yang berkaitan dengan hukum hakam sejajar dengan kehendak ajaran Islam.