Cabaran dalam pengendalian pembelajaran dan pengajaran fardu ain orang kurang upaya (OKU) pendengaran di Malaysia - Nizaita, Omar; Razi, Yaakob; Ruhaizan, Sulaiman (2021)
Kehidupan beragama adalah suatu yang amat penting dalam melahirkan modal insan berkualiti sebagai aset utama pembangunan negara. Individu yang memiliki berpegang teguh kepada ajaran agama akan memiliki cara dan budaya hidup yang lebih teratur, motivasi kerja yang tinggi, dan lebih bersemangat untuk meningkatkan kualiti hidup. Keutuhan untuk hidup mengikut lunas agama merupakan keperluan bagi setiap individu sekalipun kepada Orang Kurang Upaya (OKU) Pendengaran. Malangnya, golongan ini telah dikenal pasti sebagai golongan yang keciciran dalam pembangunan keagamaan. Pencapaian pelajar OKU Pendengaran dalam mata pelajaran pendidikan Islam dilaporkan sangat lemah. Malah, persepsi mereka terhadap pembelajaran fardu ain adalah membimbangkan apabila menyatakan pengajian ini membosankan dan rasa kurang minat mereka untuk mengikutinya. Kajian yang dijalankan mendapati golongan OKU Pendengaran secara umumnya mempunyai latar belakang pendidikan yang rendah dan ketinggalan dalam arus pendidikan formal. Justeru, kajian ini akan meneliti berkaitan bentuk permasalahan dan cabaran yang dihadapi dalam pengendalian pembelajaran dan pengajaran (PdP) fardu ain kepada golongan ini. Kajian yang dikemukakan adalah bersifat kualitatif dengan menggunakan analisis dokumen dan temu bual separa struktur dengan pihak atau individu berkepentingan dalam isu yang dikaji. Empat cabaran utama telah dikenal pasti menjadi kekangan dalam pengendalian PdP fardu ain iaitu faktor sikap dan tahap kecerdasan, kurangnya kesedaran, kekurangan kemudahan info dan infrastruktur yang relevan dan sesuai dan kesukaran untuk mendapatkan pengajar agama yang berkemahiran berbahasa isyarat. Diharapkan kupasan yang dikemukakan berhubung isu ini dapat dijadikan asas untuk pihak berkepentingan dan pemegang taruh dalam memastikan pembangunan keagamaan OKU pendengaran dapat dilaksanakan sebaik mungkin.