Metodologi Qira'at Ibn Kathir dalam Juz 'Amma - Mohd Ala-Uddin, Othman; Zawawi, Ismail; Wan Ismail, Wan Abdullah (2013)
Artikel ini merupakan satu kajian yang berhubungkait dengan bidang fonetik bahasa Arab. Ia menjelaskan hubungan dialek-dialek Arab dengan qira:’at al-Quran al-Karim, khususnya qira:’at Ibn Kathi:r sebagai salah satu qira:’at al-Quran yang mutawa:tir. Tumpuan diberikan kepada metodologi qira:’at Ibn Kathi:r dalam juz ‘Amma. Perbincangan yang dikemukakan menjelaskan dapatan kajian qira:’at Ibn Kathi:r dari juz ‘Amma dan metodologi yang digunakan dalam juz ini dikemukakan dalam bentuk jadual. Dapatan kajian merumuskan tujuh metodologi Ibn Kathi:r dalam juz ini iaitu cara pembacaan mi:m al-jam‘,ha:’ al dami:r, hukum mad munfasil, dua hamzat dalam satu perkataan, dua hamzat dalam dua perkataan, ya:’ al ida:fat dan ya’ al za:idat. Tujuh aspek ini dikenali sebagai usu:l. dalam ilmu qira:’at. Selain itu dapatan kajian juga menerangkan tentang bacaan yang tidak melibatkan usu:l dalam qira:’at Ibn Kathi:r yang dikenali sebagai farsy atau furu’ dalam ilmu qira:’at. Artikel ini cuba mengenengahkan dan mendedahkan qira:’at Ibn Kathi:r kepada masyarakat Islam di Malaysia dengan tujuan pengembangan ilmu.