في خدمة القرآن آثاره ومشاكلو j-QAF برنامج - Daud, Ismail; Wan Mohd Khairul Firdaus, Wan Khairuldin; Mahadi, Mohammad (2014)
Bagi merealisasi hasrat menjana masyarakat madani yang didasari al-Quran, kerajaan Malaysia berusaha menggubal Program j-QAF Sekolah Rendah Kebangsaan Malaysia. Kertas ini bertujuan mendedahkan konsep, perkembangan, implikasi dan isu program j-QAF. Kajian ini menggunakan reka bentuk kajian kualitatif yang mengaplikasi teknik analisis kandungan, temu bual dan pemerhatian. Hasil kajian mendapati program j-QAF memberi impak yang signifikan dalam usaha memartabatkan al-Quran. Melalui program ini, murid-murid dikenal pasti pandai membaca al-Quran seawal usia. Namun begitu, program j-QAF memerlukan penambahbaikan, khususnya dalam konteks pemilihan tenaga pengajar berasaskan bidang pengkhususan dan peruntukan masa yang mencukupi.