Penyusuan Susu Ibu Dan Hubungan Sosial Dalam Al Quran: Satu Analisis - Normadiah, Daud; Mohd A' Tarahim, Mohd Razali; Mohd Faiz Hakimi, Mat Idris; Nadhirah, Nordin; Fatimah Zaharah, Ismail; Mariam Nabilah, Mohd Noor; Nik Nor Azeah, Nik Azman; Tasnim, Abdul Rahman (2015)
Susu ibu sememangnya mempunyai pelbagai keistimewaan. Ia merupakan makanan seimbang yang terbaik untuk seseorang bayi. Kelebihannya bukan sahaja dari sudut sains pemakanan bahkan ianya juga mampu melahirkan ikatan sosial yang lebih baik antara seseorang ibu dan anak serta mewujudkan ikatan persaudaraan antara satu kelompok dengan kelompok yang lain.Berdasarkan kepada kenyataan ini, kajian ini dibuat untuk menganalisis beberapa keratan ayat al Quran yang menjelaskan tentang penyusuan susu ibu dan kaitannya dengan perhubungan sosial. Kajian ini dilakukan menggunakan kaedah kualitatif dan data-data dikumpulkan melalui analisis daripada kitab-kitab Fiqh, Tafsir, Hadith dan Sirah. Hasil kajian menunjukkan terdapat banyak ayat yang mengiktiraf susu ibu sebagai agen yang mampu menjadikan manusia yang lebih baik dan perhubungan sosial yang lebih teratur. Ayat-ayat tersebut ialah dalam surah al Qasas ayat ke 7, 10, 12 dan 13; al Baqarah ayat 233; al Ahqaaf ayat 15 dan al Nisa’ ayat 23.