Wakaf sebagai instrumen sosial pengekalan hak milik dan perluasan manfaat - Adnan, Ahmad Azrin; Wan Chik, Wan Mohd Yusof (2013)
Tanah w akaf terbengkalai dan tidak dibangun diketahui umum merupakan salah satu isu dominan dalam konteks pembangunan w akaf di Malaysia. Usaha-usaha ke arah kepastian yang mengekang keberkesanannya juga telah banyak dilakukan oleh berbagai pihak. Paling sering dibincangkan ialah faktor status tanah, lokasi, ciri-ciri fizikal tanah, pendaftaran pemilikan, pangkalan data, dan ketiadaan modal untuk memajukannya. Persoalan tentang keterbatasan kaidah dan prosedur mew akafkan tanah kurang memberi harapan. Artikel ini mengetengahkan satu kaidah tentang pembangunan tanah w akaf secara optimum berdasarkan instrumen w akaf itu sendiri. Kaidah ini sleain mengekalkan hak milik, tetapi juga memperluaskan manfaat tanah w akaf dan sekaligus mencapai matlamat pengoptimuman.