Isu dan permasalahan keterangan kanak-kanak di bawah undang-undang di malaysia: satu penilaian - Mustaffa, Aminuddin; Moharani, Siti Nurul Aziera (2012)
Makalah ini bertujuan untuk mengupas permasalahan dan kerumitan yang timbul dalam mengetengahkan keterangan kanak-kanak, dalam proses perbicaraan, dengan merujuk peruntukan undang-undang berkaitan yang sedia ada di Malaysia. Undang-undang secara umumnya mengiktiraf kemampuan dan kredibiliti kanak-kanak memberikan keterangan dalam perbicaraan di mahkamah. Namun demikian, disebabkan faktor umur dan ketidakmatangan, kanak-kanak selalu berhadapan dengan pelbagai kesukaran dalam memberikan keterangan semasa perbicaraan sekali gus berkemungkinan menjejaskan sama ada kredibiliti ataupun nilai keterangan mereka dari sudut perundangan. Oleh itu, artikel ini juga mengenal pasti dan membincangkan kaedah dan prosedur terbaik bagi memastikan kanak-kanak dapat memberikan keterangan dengan lancar dan tepat, tanpa dibayangi unsur takut, risau, trauma dan sebagainya.