Pembangunan Modul Pemantapan Sahsiah Bersepadu Islam Bagi Mahasiswa Universiti Sultan Zainal Abidin Terengganu - Raja Hazirah, Raja Sulaiman; Ab. Aziz, Sulaiman; Noor Anida, Awang; Normila, Noruddin@Che Ahmad; Rahimah, Embong; Wan Ismail, Wan Abdullah; Mohd Taufiq, Abd. Talib; Nik Murshidah, Nik Din (2015)
Kertas kerja ini bertujuan untuk membangunkan modul pemantapan SBI yang boleh dilaksanakan dalam program khusus bagi mahasiswa/i di pusat pengajian tinggi. Terdapat empat ciri utama bagi pembinaan Sahsiah Bersepadu Islam (SBI) telah dikenal pasti iaitu; nilai moral yang baik, intelektual yang tinggi, berdaya saing di peringkat global dan menjiwai AlQuran. Pembangunan SBI ini boleh direalisasikan melalui perlaksanaan Kurikulum Bersepadu Islam (KBI). Matlamat utama KBI ialah pemantapan sahsiah secara menyeluruh dari segi semua aspek iaitu rohani, moral, intelektual, fizikal, profesionalisme, individu dan sosial. Oleh itu, untuk membangunkan SBI, tujuh objektif pendidikan utama, komponen dan unsur-unsur dalam rangka kerja teori KBI perlu diambil kira. Perlaksanaan KBI secara total adalah hampir mustahil kerana ia melibatkan banyak kekangan. Namun komponen KBI boleh diekstrak dan disepadukan sebagai sebahagian daripada aktiviti pengajaran dan pembelajaran dan juga aktiviti ko-kurikulum atau kurikulum tambahan. Kaedah penyelidikan pembangunan (developmental research) akan digunakan untuk merancang, membangun dan melaksanakan modul. Selain itu, data dokumen dan ayat-ayat Al-Quran akan dianalisis. Teknik pemerhatian, temu bual dan soal selidik akan digunakan untuk mengumpul data untuk menilai semula keberkesanan dan kesesuaian modul tersebut.