Unsur-unsur Pemikiran Takfir dalam Jamaah al Takfir wa al-Hijrah dan Kesannya di Malaysia - Musa, Razali; Syed Omar, Syed Hadzrullathfi; Engku Wok Zin, Engku Ibrahim (2012)
Artikel ini menjelaskan unsur-unsur pemikiran takfir yang menjadi pegangan Jamaah al-Takfir wa al-Hijrah. Ia berdasarkan kepada kajian terhadap penulisan yang berkaitan dengan kumpulan tersebut. Kajian ini bertujuan melihat elemen-elemen penting pemikiran takfir yang terdapat dalam anutan mereka. Kemunculan mereka mempunyai hubungan yang rapat dengan penyiksaan yang dilakukan oleh pihak kerajaan Mesir dalam penjara kepada golongan Islam pada awal tahun 60an. Kumpulan ini melabelkan umat Islam yang melakukan dosa besar sebagai kafir, termasuklah kerajaan yang tidak melaksanakan undang-undang Islam. Sementara masyarakat Islam juga dianggap kafir, kerana tidak bersama mereka untuk mendaulatkan negara Islam. Mereka juga menolak pendapat ulama dan menafsirkan nas-nas al-Quran dan Sunnah berdasarkan pandangan mereka.