Sejarah Penulisan Jawi di Terengganu sebelum 1957 - Abdullah, Berhanundin; Omar, Najmiah; Mohd. Yusoff, Zurita; Abdullah, Zainab (2012)
Sejarah tulisan Jawi adalah satu seni yang diwarisi rakyat Terengganu. Penggunaan tulisan Jawi telah membawa impak yang besar ke arah cara hidup dan mentaliti rakyat. Ia telah digunakan sepenuhnya dalam menyebarkan pendidikan dan penulisan oleh para ulama dan saintis Islam dalam penerbitan buku seperti buku-buku agama Islam, undang-undang, karya sastera dan seni ukiran. Masyarakat sangat berbangga dengan usaha mereka dan menggunakan tulisan jawi sehingga kini sebagai rujukan dan dokumentasi. Artikel ini bertujuan untuk memberi kesedaran kepada masyarakat Melayu dan rakyat Malaysia untuk menghargai tulisan jawi dalam usaha mengekalkan keaslian warisan tulisan Melayu.