Pemilikan harta tak alih 'aqar melalui tahjir mengikut pandangan fuqaha' - Zakaria, Mohd Borhanuddin; Ibrahim, Ahmad Farid (2012)
Kajian ini bertujuan untuk melihat secara menyeluruh konsep harta dalam Islam.Di samping itu, kajian ini lebih menumpukan perhatian kepada undang-undang serta cara-cara pemilikan harta mengikut pandangan para fuqaha’.Manakala objektif kajian ini adalah lebih kepada kajian deskriptif dan mengguna instrument kajian bahan-bahan bacaan serta maklumat-maklumat daripada para fuqaha’bagi mengukur kefahaman umat Islam yang perlu sedar bahawa harta yang dimiliki merupakan suatu amanah Allah S.W.T kepada mereka.Justeru itu,mereka hendaklah membelanjakan dan menguruskan harta mereka mengikut ketentuan syarak.Ini kerana Allah merupakan pemilik mutlak ke atas semua benda yang wujud di alam maya ini.Namun, manusia sama ada lelaki ataupun wanita diberi kebebasan untuk memiliki harta, mengumpul dan mengguna serta mengembangkannya,tetapi hendaklah berpandukan kepada hukum syarak dan di kawal oleh undang-undang.