Justifikasi pengamalan ijtihad dan pendekatannya dalam kehakiman islam semasa: satu sorotan awal - Awang, Mohd Badrol (2011)
Makalah ini bertujuan menjustifikasikan amalan ijtihad dan mencadangkan beberapa pendekatan dalam pentadbiran kehakiman Islam terutamanya semasa proses penghakiman berlangsung. Makalah ini membincangkan tabiat semula jadi kehakiman itu sendiri dan hubungannya dengan ijtihad. Desakan daripada sarjana kehakiman agar aplikasi ijtihad dihidupkan kembali dalam kehakiman Islam juga diutarakan. Pada masa yang sama, keputusan kes mahkamah yang berorientasikan ijtihad diketengahkan untuk menyokong pendekatan ijtihad yang dicadangkan.