Hubungan budaya organisasi dan kecerdasan emosi dengan komitmen organisasi dan kepuasan kerja - Bahyah Abdul, Halim (2013)
Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengukur hubungan di antara budaya organisasi dengan kecerdasan emosi ke atas komitmen organisasi dan kepuasan kerja dalam kalangan staf pentadbiran di universiti awam dan swasta. Seramai 272 staf pentadbiran dari lima buah universiti awam dan swasta terlibat dalam kajian ini. Rekabentuk kajian adalah survei dan berbentuk keratan rentas. Soal selidik yang digunakan merangkumi lima bahagian utama iaitu budaya organisasi terdiri daripada 24 item, kecerdasan emosi terdiri daripada 133 item, komitmen organisasi terdiri daripada 9 item, kepuasan kerja terdiri daripada 5 item dan 6 item berkenaan maklumat diri responden. Nilai kebolehpercayaan bagi setiap dimensi pembolehubah kajian adalah di antara nilai α = 0.63 hingga α = 0.86. Data dianalisis menggunakan kaedah statistik deskriptif dan inferensi. Hasil analisis deskriptif mendapati majoriti subjek menggambarkan budaya organisasi birokratik sebagai budaya universiti. Bagi aspek kecerdasan emosi pula, sebanyak 64% staf pentadbiran memiliki tahap kecerdasan emosi yang tinggi. Tahap komitmen organisasi dan kepuasan kerja juga adalah tinggi. Keputusan pengujian hipotesis memperoleh hubungan yang positif dan signifikan antara budaya organisasi dengan komitmen organisasi dan kepuasan kerja (p<0.01). Juga terdapat hubungan yang positif dan signifikan antara kecerdasan emosi dengan komitmen organisasi dan kepuasan kerja (p<0.01)