Pendekatan Inovatif Dalam Teknik Diskusi Bagi Pembelajaran Bahasa Arab - Mat Teh, Prof. Dr. Kamarul Shukri; Othman, Dr. Mohd Ala-uddin; Anas, Muzammir (Penerbit Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), 2012)
Antara tujuan utama P&P ialah perubahan tingkah laku pelajar serta pencapaian objektif yang disediakan. Justeru, pengajar perlu merancang dengan baik tentang kaedah dan teknik yang hendak digunakan. Pemilihan kaedah dan teknik yang sesuai akan menjadikan pembelajaran lebih berkesan, bermakna dan menyeronokkan.Pemilihan tersebut sering dipengaruhi oleh tabiat sesuatu mata pelajaran, kebolehandan latar belakang pelajar, serta sumber pengajaran dan pembelajaran yang ada.