Pemanfaatan Teknologi Dalam Pengajaran Puisi Arab - Nasir, Mohd Shahrizal; Aziz, Mohammad Azizie (Penerbit Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), 2012)
Proses pengajaran dan pembelajaran bahasa asing atau bahasa kedua mempunyai cabarannya yang tersendiri. Pihak pengajar dan pelajar perlu berdepan dengan pelbagai bentuk masalah yang lebih mencabar jika dibandingkan dengan proses pengajaran dan pembelajaran bahasa ibunda. Antara punca masalah yang dikenal pasti ialah wujudnya kelompangan pada proses penyampaian komponen sesuatu bahasa yang dipelajari. Dalam konteks tulisan ini, komponen sastera atau lebih spesifik lagi seni puisi Arab kurang diberi penekanan dalam proses penguasaan bahasa Arab bagi bukan penutur jati. Masalah ini menyebabkan para pelajar tidak mampu untuk menguasai bahasa Arab secara komprehensif.