Penggunaan ePortfolio Dalam Pengajaran Dan Pembelajaran Bahasa Arab - Yahaya, Mohd Firdaus; Osman, Dr. Norasyikin (Penerbit Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), 2012)
Gelombang teknologi maklumat telah mencetuskan perubahan gaya hidup masyarakat pada masa kini. Bidang pendidikan tidak terlepas daripada situasi ini dengan munculnya pelbagai inovasi terkini yang bertujuan untuk memajukan bidang pendidikan seiring dengan zaman teknologi. Salah satu daripadanya ialah portfolio dalam bidang pendidikan yang telah berubah wajah dan bentuk,hasil daripada kemajuan teknologi. Jika dahulu portfolio menggunakan kertas sepenuhnya, namun kini kecanggihan teknologi telah mengubahnya. Portfolio yang berbentuk elektronik ini dikenali sebagai ePortfolio. Menurut Batson (2002), terdapat tekanan untuk membebaskan hasil kerja pelajar daripada menggunakan kertas, lalu menjadikan ia lebih tersusun, mudah dicari dan dibawa. Hal ini akan mencetuskan kemungkinan untuk melihat kembali keseluruhan kurikulum dan menilai semula fakulti dan program, mengiktiraf hasil kerja pelajar dan meneliti perjalanan akreditasi.