Pengurusan dan cara-cara pemilikan harta mengikut pandangan fuqaha' - Mohd Borhanuddin, Zakaria (2013)
Pemilikan merupakan satu topik yang banyak dibincangkan oleh para fuqaha’ dalam kitab-kitab fiqh Islam.Namun,mereka berselisih pendapat tentang cara-cara pemilikan harta yang sah di sisi syarak.Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji dengan lebih tepat dan jelas berkaitan cara-cara pemilikan harta dalam Islam dari sudut pandangan fuqaha’.Metodologi kajian ini di jalankan di perpustakaan yang merupakan sumber utama serta merujuk kitab-kitab fiqh yang muktabar.Dapatan kajian terhadap pengurusan harta dan cara-cara pemilikan, di antaranya ialah, pemilikan Mal diiktiraf dalam Islam serta mengiktiraf pemilikan individu dan ia tidak boleh dilucutkan pemilikan kecuali kepentingan awam. Di antara dapatan lain, Islam memerintahkan kewajipan timbal balik iaitu kerajaan memberi hak milik dan rakyat wajib membayar cukai iaitu kharaj kepada kerajaan kerana Islam tidak ada cukai bertindih di mana orang Islam yang telah membayar zakat tidak akan dikenakan cukai lain. Seterusnya, dapatan yang terakhir ternyata ihya’ al-mawat tidak diiktiraf di bawah Kanun Tanah Negara 1965,namun konsep iqta c menyamai konsep pelupusan tanah oleh kerajaan.