Pendekatan Islamik Implikasinya Terhadap Amalan Kaunseling - Mohd Sani, Ismail (2019)
Kertas konsep ini membincangkan mengenai definisi, konsep kaunseling menggunakan pendekatan Islamik dan peranan seorang kaunselor Islamik dalam membantu klien Islam samada secara individu atau kelompok yang sedang menghadapi masalah dapat membuat keputusan seperti mana kehendak syariat Islam. Pendekatan Islamik dalam kaunseling ini diharapkan dapat memberi manfaat untuk diri klien sebagai seorang muslim yang sedang menghadapi permasalahan, pada akhirnya dapat kebahagiaan ketenangan ketenteraman kerahmatan keberkatan di dunia dan akhirat. Seseorang kaunselor Islamik perlu mempunyai ilmu pengetahuan berkaitan dengan pendekatan Islamik dalam mengendalikan sesi kaunseling, berkemahiran menggunakan kaedah intervensi akal dan roh keimanan bagi merawat klien sehingga terhasil amalan akhlak yang mulia pada diri klien. Kaunselor Islamik juga perlu mempunyai sifat-sifat personaliti keimanan akhlak yang luhur, mulia dan unggul, niat hati yang suci tulus ikhlas dalam membantu klien yang sedang menghadapi permasalahan demi kerana Allah SWT.