Hubungan penggunaan kemahiran asas kaunseling kepada keberkesanan sesi dalam kalangan pelajar ism usuluddin dengan kaunseling - Nazihah Amni, Zulkifli; Rodiah, Mohd Rosdi; Nurul Amira, Mohd Yazed; Mohd Sani, Ismail (2019)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti hubungan penggunaan kemahiran asas kaunseling dengan keberkesanan sesi dalam kalangan pelajar ISM USUK. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif yang melibatkan seramai 10 orang pelajar Ijazah Sarjana Muda Usuluddin Kaunseling, Universiti Sultan Zainal Abidin (ISM USUK UniSZA) yang dipilih secara rawak mudah untuk ditemubual. Data kajian kos dikumpulkan melalui temubual berstruktur dan tidak berstruktur. Data dianalisa dan diuruskan menggunakan perisian NVIVO 7.0. Implikasi kepada kajian ini adalah satu penilaian terhadap perkaitan di antara penggunaan kemahiran asas kaunseling dengan keberkesanan sesi dalam kalangan pelajar ISM USUK. Terdapat keperluan utama kepada kemahiran asas kaunseling untuk peningkatan keberkesanan sesi dan seterusnya menyumbang kepada kemajuan perkhidmatan kaunseling dan perkembangan profesionalisma kaunselor secara berterusan (CPD). Kajian ini mencadangkan pemantapan kemahiran asas kaunseling dan keberkesanan sesi dari peringkat latihan lagi.