Perkembangan takaful di Malaysia: satu kajian undang-undang kewangan Islam - Mohd Sadad, Mahmud; Radiah, Kader (2012)
Makalah ini meneliti perubahan yang berlaku dalam undang-undang yang berkaitan dengan kewangan Islam bagi menyokong industri takaful di Malaysia. Penulisan ini juga akan melihat penerapan undang-undang kewangan Islam dalam memenuhi undang-undang syarak mahupun undangundang sivil selain perlu mengikuti undang-undang prosedur di mahkamah sivil serta garis panduan yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia. Penubuhan mahkamah khusus untuk sektor muamalat di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membuka ruang dan peluang kepada perkembangan undang-undang muamalat Islam khususnya takaful yang lebih terkehadapan. Sokongan yang berterusan ini amat diperlukan bagi menjana perubahan yang lebih drastik dan fleksibel dalam pembangunan infrastruktur perundangan kewangan Islam di Malaysia, selaras dengan hasrat kerajaan mempromosikan Malaysia sebagai pusat kewangan Islam antarabangsa.