Persepsi Pelajar Mengenai Konsep LGBT dalam Kalangan Pelajar Prasiswazah UniSZA - Siti Hajar, Mohamad Yusoff; Ahmad, Imran; Annis Najiehah, Ruhaizan; Fatihatun Najihah, Abdul Rasid; Nur Shahira, Harun; Raihanah Syafiqah, Ridzuan (2019)
Kajian ini bertujuan untuk menguji persepsi pelajar prasiswazah Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza) mengenai konsep LGBT.Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif dalam mendapatkan maklumat. Seramai 327 orang responden daripada dua buah fakulti iaitu Fakulti Pengajian Kontemporari Islam dan Fakulti Sains Sosial Gunaan yang terlibat dalam penyelidikan ini. Instrumen kajian yang digunakan adalah berbentuk borang soal selidik untuk menguji persepsi pelajar berdasarkan faktor demografi iaitu jantina dan jurusan. Data yang diperolehi dianalisis dalam berbentuk statistik deskriptif untuk memperihal pemboleh ubah serta statistik inferensi untuk menguji hipotesis yang dibina melalui ujian T dan Anova.Pada akhir kajian ini disertakan beberapa cadangan sebagai panduan dan tindakan pihak-pihak tertentu. Kajian lanjutan juga turut dicadangkan untuk penyelidikan pada masa akan datang.