Sastera Islam: satu perbandingan antara pandangan Mohd. Affandi dengan Abu al-Hasan Ali al-Nadwi - Rahmah, Ahmad H. Osman; Mohd Shahrizal, Nasir (2011)
Makalah ini membincangkan takrifan dan pandangan tentang ‚Saste-ra Islam‛ oleh dua orang tokoh iaitu Mohd. Affandi Hassan dengan Abu al-Hasan Alial-Nadwi. Kedua-dua orang tokoh ini yang mewakili dunia kesusas-teraan Melayu dan Arab, telah berusaha menjelaskan pengertian sastera Islam menurut pandangan masing-masing. Walaupun keduanya hidup dalam sua-sana yang berbeza, namun keduanya diikat oleh ikatan akidah Islamiah yang ditunjangi oleh wahyu Ilahi, sepertimana yang termaktub dalam al-Qur’an dan Sunnah. Selain itu, faktor pendesak atau push factorkepada tercetusnya usaha mereka untuk memperjelaskan pengertian sastera Islam adalah berbeza.Juste-ru, adalah wajar untuk membandingkan kedua-dua tokoh ini bagi melihat di manakah titik pertembungan idea mereka tentang sastera Islam. Analisis men-dapati bahawa terdapat tiga persamaan yang ketara antara pandangan Mohd. Affandi dan al-Nadwitentang sastera Islam iaitu; (a) penekanan terhadap mesej atau perutusan dalam sesebuah karya sastera Islam, (b) penekanan ba-hawa sastera harus mempunyai kaitan dengan kehidupan, dan (c) pengiktira-fan terhadap sastera klasik yang dilihat secara jelas memanfaatkan seni sastera dalam menyampaikan ilmu kepada khalayak masyarakat