Analisis keperluan aplikasi infografik dalam pembelajaran tatabahasa arab - Zulazhan, Ab. Halim; Norasyikin, Osman; Mohd Firdaus, Yahaya; Mohd Shahrizal, Nasir; Shaferul Hafes, Sha'ari; Noor Eliza, Abdul Rahman; Mohd Fauzi, Abdul Hamid (2019)
Metodologi pengajaran dan pembelajaran tatabahasa Arab sangat sinonim dengan kaedah konvensional yang melibatkan pembelajaran menggunakan buku teks dan berpusatkan pensyarah. Seiring dengan perkembangan teknologi masa kini, setiap ahli akademik perlu turut sama berubah dalam metodologi penyampaian maklumat kepada pelajar. Kaedah pengajaran dan pembelajaran infografik merupakan satu kaedah baru dalam menyampaikan maklumat kepada pelajar secara persembahan grafik, terus, mudah dan berpusatkan pelajar . Kajian ini mengenal pasti keperluan infografik dalam pembelajaran tatabahasa Arab dalam kalangan Pelajar ISM Pengajian Bahasa Arab UniSZA. Soal selidik berkaitan keperluan dari segi pengetahuan, penggunaan dan kandungan modul infografik dalam pembelajaran tatabahasa Arab diedarkan kepada pelajar yang telah mengambil subjek Kajian Teks Sintaksis Ibnu Aqil. Hasil daripada dapatan analisis keperluan membawa kepada keperluan pembangunan modul infografik sebagai bahan sokongan dan memperkaya kaedah pembelajaran murid. Modul ini akan dihasilkan dalam bentuk yang mampu menarik minat pelajar dalam mempelajari tatabahasa Arab secara kendiri yang menepati ciri-ciri pembelajaran abad ke-21.