Keindahan Seni Puisi al-Amin dari Aspek Tatabahasa Melayu dan Balaghah Arab - Adli, Yaacob (2010)
ISLÓMIYYÓT 32 (2010): 89 - 113Keindahan Seni Puisi Al-Amin dari Aspek TatabahasaMelayu dan Balaghah ArabADLI YAACOBMOHD SHAHRIZAL NASIRABSTRAKDewasa ini, karya sastera Islam telah menarik minat yang besar dalamkalangan peminat sastera. Karya yang berkaitan dengan Islam dantasawurnya ini seharusnya terus dikaji agar faedahnya dapat dikongsi dengansemua lapisan masyarakat. Al-Amin merupakan sebuah karya puisi Melayuterpanjang buat masa ini, adalah hasil karya Sasterawan Negara Malaysia,A. Samad Said. Penghasilannya yang mengambil masa yang panjang,haruslah dihargai bukan sahaja dengan membacanya malah perlu dikajisecara ilmiah untuk manfaat para pembaca. Al-Amin yang menceritakansejarah hidup Nabi Muhammad s.a.w. ini memiliki nilai keindahan seni yangtersendiri, bukan sahaja dapat dilihat menerusi sudut tatabahasa bahasaMelayu, malah ia juga dapat dilihat dari kaca mata balaghah Arab. Jikadirujuk kepada perbincangan sastera Arab, Al-Amin boleh dikategorikansebagai karya jenis puisi Pujian Nabi atau puisi Riwayat Hidup Nabi.Makalah ini cuba memperkenalkan puisi Al-Amin pada khalayak danmenyenaraikan beberapa bentuk keindahan seni di dalamnya, yangseterusnya dapat mencerminkan nilai tersendiri karya Al-Amin ini. Makalahjuga menunjukkan beberapa bentuk keindahan seni dalam Al-Amin daripadadua sudut iaitu tatabahasa Melayu dan balaghah Arab seperti penggunaanasonansi, aliterasi, pengulangan, perumpamaan, kutipan daripada al-Qurandan Hadis dan lain-lain. Walau bagaimanapun, seperti yang dicadangkandalam makalah ini, walaupun Al-Amin mempunyai kepuitisan dan keindahanbaitnya, masih ada beberapa kelompangan yang perlu diambil perhatianbagi penambahbaikan karya ini