Keberkesanan mata pelajaran pendidikan syariah islamiah terhadap pergaualan pelajar - Abdulsoma, Thoarlim; Mohd Borhanuddin, Zakaria (2018)
Kajian tentang keberkesanan mata pelajaran Pendidikan Syariah Islamiah (PSI) terhadap pergaulan pelajar di sekolah menengah dilakukan berdasar kepada wujudnya permasalahan sosial dalamaspek pergaulan pelajar.Kajianuntuk mengenal pasti permasalahan tersebut disebabkan oleh pembelajaran PSI kurang berkesan atau terdapat faktor lain yang menyebabkan berlakunya pelanggaran batas akhlak pelajar dalam pergaulan mereka. Justeru, secaraasasnya pandangan fuqaha‟ tentang pergaulan dalam Islam dijadikansandaran kajian. Proses menilai keberkesanan kurikulum PSI terhadap pergaulan pelajardari aspek kefahaman dan penghayatan sahaja. Kajian ini menggunakan metode soal selidik pelajar tingkatan lima di dua buah sekolah menengah di Kuala Nerus.Hasil kajian ini mendapati bahawa PSI masih lagi berkesan dalam konteks membataskan pergaulan pelajar dalam kehidupan seharian mereka. Tahap kefahaman pelajar adalah tinggi sementara tahap penghayatannya pula adalah sederhana. Justeru, beberapa langkah penambahbaikan yang disarankan perlu dilakukan untuk meningkatkan tahap tersebut.