Pengajaran dan pembelajaran pelajar perubatan ketika pandemik covid-19: pengalaman kelas maya - Mohd Faeiz, Pauzi; Siti Norazlina, Juhari; Abdul Karim, Othman; Vivekananda, Gunasekaran; Salman, Amiruddin (2020)
Buku terbaik buat pelajar perubatan adalah pesakitnya sendiri. Namun pandemik COVID-19 telah mengubah landskap pendidikan secara traditional sebelum ini kepada kaedah pendidikan kelas secara maya. Perintah kawalan pergerakan dan penjarakkan social telah menyebabkan proses pembelajaran ke bilik tutorial, makmal dan hospital tergendala. Namun begitu kami menyedari bahawa penggunaan peranti dan telefon pintar di kalangan pelajar di kampus perubatan institusi kami hampir kesemuanya. Jadi kami telah melaksanakan pengalaman kelas pengajaran dan pembelajaran secara maya di institusi kami untuk meneruskan pendidikan bagi pelajar perubatan kami. Pengalaman secara maya ini memberi maklum balas yang menarik dan amat menggalakkan. Berdasarkan maklum balas ini, kelas secara maya ini boleh diterapkan sebagai model pengajaran dan pembelajaran terutamanya ketika krisis melanda, dan sebagai penambahbaikan untuk proses pembelajaran secara mod teradun bila kelas secara bersemuka disambung kembali.