Kesan Psikologi Penduduk Terhadap Banjir Besar 2014 di Kuala Terengganu, Terengganu - Mohd Khairul Amri, Kamarudin; Muhammad Hafiz, Md Saad; Yusriansah, Hasan (2019)
lsu banjir besar adalah salah satu isu yang sering berkzku di Malaysia khususnya di kawasan Palatal Timur Semenanjung Malaysia. Banjir adalah salah satu elemen yang boleti membawa kesan negatif terlutdap persekitaran Jan sosial numusia. Tanya juga dikategorikart sebagai bencana alam yang kronik. Hal ini kemna. kesan banjir bestir sememangnya memberi impak yang bestir ke atas mangsa. Kesannya boleti dilihat pada kesan jizikal dan psikologi. Dalam kajian ini kesan yang ingin di kaji adalah kesan psikologi penduduk terbadap banjir bestir 2014 yang berlaku di Kuala Terengganu. &lain au. kajian ini juga ingin melihat whop pengetahuan penduduk berkaitan penguntsan sebelum dan pasta banjir. Lokasi kajian dijalankan adalah sekitar bandar Kuala Terengganu. Data kajian ini telah diperolehi secara kauntitatif melalui kaedah borang soal selidik. Borang soal selidik ini diagiltkan kepada 384 twang responden di kawasan sekitar Kuala Terengganu. Seal selidik ini dibahagikan kepada beberapa bahagian iaitu. persediaan sebelum bonjir. persediaan Itasca banjir. maklum bolas semasa banjir. don kesan psikologi kepada penduduk. Kajian ini menggunakan pension XISTAT dalam menganalisis data. Pension yang digunakan ialah Discriminant Analysis (DA) dan analisis perbandingan. Hasa keputusan analisis menunjukkan terdapat lima soalan mencapai nilai alpha 0.05 (signifikan) bagi objektif pertama (menilai whim pengurusan slap siaga penduduk sebelum,semasa dan selepas bonfir), responden menunjukkan raw berputts hati dengan penglibatan dan kerjasama daripado QC9 (Ketua Kampung) bagi sebelum banjir. dan QDS (Ahli Pollak) dan QD6 (ADUN) selepas banjir. Hasil objektif kedua menunjukkan analisis kesan psikologi penduduk menerusi bahagian E dimana terdapat 3 soalan yang mendapat peratusan teninggi Oath soalan QE1. QE3. dart QE8. Menerusi basil kajian ini juga. terdapat beberapa cadangan yang dikemukakan oleh responden unndc penambahbaikan terhadap penguntsan banjir kepada ntangsa don dikawasan penempatan banjir khususnya.