Peranan Jantina Sebagai Faktor Penggunaan Pembelajaran Bahasa Arab Dalam Kalangan Mahasiswa Kelantan - Kamarul Shukri, Mat Teh; Linamalini, Mat Nafi (2019)
Bidang Strategi Pembelajaran Bahasa merupakan bidang yang penting untuk dikaji. Kajian ini membincangkan perihal penggunaan strategi pembelajaran bahasa Arab (SPBA) dalam kalangan mahasiswa Kelantan. Ia juga bertujuan untuk mengenal pasti penggunaan SPBA berdasarkan jantina. Selain itu, ia juga bertujuan untuk melihat sama ada terdapat perbezaan yang signifikan pada penggunaan SPBA tersebut berdasarkan jantina. Data dikumpulkan dengan menggunakan soal selidik kendiri yang diubah suai daripada Strategy Inventory for Language Learning (Oxford 1990) versi 7.0 dengan penambahan konstruk metafizik (Kamarul Shukri 2009). Kajian ini melibatkan 200 orang pelajar daripada Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS) dan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya Nilam Puri. Ujian-t digunakan bagi menjawab soalan kajian dan menguji hipotesis nol. Hasil ujian-t menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan pada penggunaan strategi pembelajaran bahasa ketika mempelajari bahasa Arab berdasarkan jantina. Dapatan kajian juga menunjukkan bahawa pelajar perempuan menggunakan strategi pembelajaran bahasa secara signifikan dan kerap berbanding lelaki.