Syeikh Abdul Malik bin Abdullah dan Sumbangannya dalam Penulisan Karya-karya Fikah di Semenanjung Tanah Melayu - Zurita, Mohd.Yusoff; Jamalludin, Hashim; Hasalnulddin, Mohd; Najihah, Abd Wahid; Abdul Karim, Ali (2019)
Kesungguhan para ulama silam dalam menyebarkan ilmu Islam menjadi faktor utama kepada perkembangan islam di Semenanjung Tanah Melayu. Salah seorang ulama silam yang giat menghasilkan kitab-kitab agama ialah Syeikh Abdul Malik bin Abdullah, seorang ulama kelahiran negeri Terengganu.Beliau turut dikenali sebagai Tok Pulau Manis. Walau bagaimanapun, ramai dalam kalangan masyarakat hari ini tidak mengenali tokoh ini apatah lagi sumbangan-sumbangan beliau dalam perkembangan Islam di Semenanjung Melayu. Justeru, kertas kerja ini bertujuan untuk mengkaji latar belakang atau riwayat hidup Tok Pulau Manis dan mengetengahkan beliau sebagai seorang tokoh ulama silam yang pertama menghasilkan karya-karya fikah di Semenanjung Melayu. Bagi mendapatkan data-data berkenaan kajian ini,metode temubual dan juga metode dokumentasi digunakan. Tok Pulau Manis merupakan seorang ulama yang amat disegani oleh golongan atasan seperti pembesar-pembesar malah mendapat kepercayaan yang tinggi daripada Sultan Zainal Abidin I sendiri. Penglibatan beliau dalam menghasilkan kitab-kitab fikah bertulisan Jawi pada abad ke-17 dan ke-18 telah meletakkan beliau sebagai perintis kepada penulisan karya-karya fikah di Semenanjung Tanah Melayu.