Pengendalian Dokumentasi Amalan Penyusuan Anak Susuan Dalam Kalangan Ibu Susuan - Siti Fatimah, Salleh; Halimatus Saadiah, Mohamad Safir (2017)
Pengambilan ibu susuan merupakan aktiviti proaktif bagi pihak penjaga dan bayi. Penyusuan adalah keperluan asas dan hak bagi bayi yang baru dilahirkan. Penyaksian dan pengakuan merupakan instrumen yang diperkenalkan syarak bagi tujuan pembuktian penyusuan. Kontemporari ini, berlaku isu pengambilan susu ibu secara ekspres dan penjualan susu ibu secara komersial oleh pihak tertentu. Pengendalian kepada amalan ini belum dipantau oleh pihak berkuasa secara rasmi. Implikasi dari amalan tersebut boleh menyebabkan berlaku kecelaruan dalam pensabitan nasab. Objektif kajian ini adalah untuk mengetahui amalan pendokumentasian penyusuan anak susuan dalam kalangan penjaga dan ibu susuan. Metodologi artikel ini adalah kajian kepustakaan dan temubual ibu susuan serta penjaga anak susuan tersebut. Amalan penyusuan dalam kalangan ibu susuan didapati berlaku pensabitan mahram susuan. Kepelbagaian cara untuk menyatakan bukti penyusuan dalam kalangan penjaga dan ibu susuan juga berlaku. Justeru, kajian susulan diperlukan bagi memurnikan proses pendokumentasian di peringkat pihak berkuasa agar tuntutan penjagaan nasab dapat dipelihara di sisi syariah.