Topic: i- Tabayyun:semakan isu tular berkaitan falak kontemporari menerusi aplikasi telefon pintar - Roslan, Umar; Syed Mohd Hafiz, Syed Omar; Hafizan, Juahir; Nor Hazmin, Sabri; Nurul Syafiqah, Hasshim; Siti Nur Dianah, Abdul Rahman (2018)
Saban hari berita palsu berkaitan dengan isu-isu falak kontemporari semakin berleluasa dan tersebar meluas di dalam dan luar negara. Hari ini kita kerap menerima pesanan ringkas dari aplikasi seperti Whatsapp, Telegram, Facebook dan Email berkenaan isu-isu palsu falak yang tidak berkesudahan. Bulan beredar mengelilingi kaabah, Marikh sebesar bulan, Sinar Kosmik memasuki Bumi dan Bumi bergelap 15 hari merupakan antara contoh isu tular yang sering kali disebarkan. Jesteru itu, satu aplikasi yang dinamakan i-Tabayyun: Semakan Isu Tular Berkaitan Falak Kontemporari Menerusi Aplikasi Telefon Pintar telah dibina bertujuan mengenalpasti isu-isu falak atau astronomi yang tidak betul. Aplikasi ini juga menyenaraikan konsep sebenar tabayyun berdasarkan al-quran dan pendekatan tabayyun oleh Imam Syafi’i dalam pernerimaan khabar sebagai satu alternatif bagi menyelesaikan isuisu falak kontemporari.