Hukum Anak Luar Nikah Menjadi Imam - Zulkifli, Mohd; Jamalludin, Hashim; Asiah, Bidin; Engku Muhammad Tajuddin, Engku Ali; Syed Mohd Azmi, Syed Ab. Rahman (2017)
Kedudukan dan status anak luar nikah sering menjadi perbincangandalam masyarakat termasuk mengaitkan kesahan tindakan mereka khususnya dalam perkara ibadat. Artikel ini bertujuan menghuraikan pandangan Islam terhadap status anak luarnikah dan hukum anak luar nikah menjadi imam solat berjemaah. Beberapa penulisan serta fatwa-fatwa yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa fatwa di peringkat kebangsaan dan antarabangsadirujuk dan dianalisis.Hasil kajian menunjukkan anak luar nikah tidak sah tarafnya dan tidak boleh dibinkan kepada bapa biologinya.Meskipun begitu, status mereka sebagai seorang manusia yang merdeka perlu dihormati dan dilayan sebagaimana manusia biasa.Para fuqaha juga telah sepakat mengharuskan anak luar nikah menjadi imam dalam sembahyang jika syarat dan kriteria seorang imam dapat dipenuhisertasekiranya tiadaorang lain yang sah tarafnya yang layak dan boleh menjadi imam.Jika ada bersama anak luar nikah tersebut orang lain yang sah tarafnya yang layak dan boleh menjadi imam, para fuqaha telah berbeza pendapat mengenai keharusan anak luar nikah menjadi imam. Hasil daripada perbandingan antara pendapat-pendapat fuqaha terdahulu, pendapat yang mengharuskannya lebih kuat dan lebih sesuai untuk diterima pakai dalam suasana semasa dan realiti masyarakat pada hari ini.