Halangan dan Masalah Dakwah Kepada Pembesar: Penceritaan al-Quran - Zawawi, Yusoff; Azli Fairuz, Laki; Berhanundin, Abdullah; Mostafa Hassan, Mohamed El Khayat (2017)
Dakwah kepada golongan pembesar sangat penting kerana impak penerimaan dan penolakan mereka terhadap Islam sangat besar. Penerimaan mereka terhadap dakwah dapat menghapuskan sebahagian daripada halangan-halangan dakwah.Pengaruh dan kuasa yang ada pada mereka dapat memudahkan penyebaran dan penerimaan dakwah di kalangan anggota kumpulan atau masyarakat.Namun demikian,golongan pembesar dilihat sangat sukar menerima dakwah berdasarkan beberapa faktor yang sebahagian besarnya adalah berkaitan dengan situasi diri mereka dan tidak terkecuali masalah yang berkaitan dengan pendakwah.Justeru,artikel ini akan mengkaji tentang halangan dan masalah berdakwah kepada golongan pembesar.Kajian akan dilakukan dengan meneliti dan menganalisis sebahagian daripada ayat-ayat al-Quran,hadis dan pandangan para ulama. Hasil kajian ini diharap dapat memberi sumbangan bermakna kepada para pendakwah bagi memastikan keberkesanan dan kejayaan usaha dakwah mereka kepada golongan pembesar.