Menangani Konflik Peradaban Melalui Pintu Dialog Menurut Pemikiran Badiuzzaman Said Nursi - Mohamad Zaidin, Mat@Mohamad; Sofyuddin, Yusof; Mostafa Hassan, Mohamed El Khayat (2017)
Konflik antara peradaban menjadi isu yang tiada kesudahan. Faktor-faktor yang mendalanginya begitu banyak. Sungguhpun demikian, semua ini tidak boleh dianggap penghalang kepada pembinaan keharmonian sejagat kerana manusia di manapun asal mereka mempunyai tanggungjawab dan peranan yang besar Artikel ini bertujuan meninjau aspek dialog menurut perspektif pemikiran Nursi yang dilihat boleh menjadi pemangkin kepada pembentukan peradaban yang ideal dan harmoni. Artikel ini mendapati Nursi menentang nilai konflik dan mendukung sepenuhnya nilai dialog.Beliau melihat dialog adalah pentas dakwah dan bertukar-tukar fikiran antara manusia moden peradaban.