Kelebihan Susu Ibu Kepada Ibu Dan Anak: Satu Analisis Menurut Perspektif Islam - Normadiah, Daud; Tasnim, Abdul Rahman; Ahmad Fauzi, Hassan; Mohd Faiz Hakimi, Mat Idris; Mohd A' Tarahim, Mohd Razali (2017)
Susu ibu merupakan satu anugerah yang luar biasa kepada seseorang ibu dan anak. Namun kesibukan ibu bekerja pada hari ini menyebabkan mereka terlepas satu tugasan yang utama iaitu menyusukan anak selama 2 tahun sepertimana yang disarankan dalam Surah al Baqarah ayat 233. Kegagalan para ibu menyusukan anak ini merupakan satu kerugian yang besar. Ini kerana penyusuan merupakan satu aset pengubatan yang mampu mencegah ibu dan anak daripada pelbagai penyakit. Justeru objektif kajian ini ialah untuk mengkaji kelebihan susu ibu kepada ibu dan serta menganalisisnya mengikut perspektif Islam. Metode kajian ini ialah ke perpustakaan dan sumber-sumber utamanya ialah daripada al-Quran, Sunnah, kitab-kitab fiqh, sirah dan jurnal-jurnal antarabangsa yang berkaitan dengan penyusuan. Dapatan daripada kajian ini menunjukkan bahawa penyusuan susu ibu bukan sahaja memberi manfaat kepada ibu dan anak bahkan ianya menjadi lebih lengkap setelah dianalisis menurut perspektif Islam. Ini kerana kajian-kajian barat sebelum ini banyak mengambil berat tentang faedah dan nutrisi yang ada dalam susu ibu sahaja. Sebaliknya kajian ini telah memberi nilai tambah dengan menganalisisnya menurut perspektif Islam