Analisis Amalan Beriddah Dalam Kalangan Wanita Kematian Suami - Syh Noorul Madihah, Syed Husin; Siti Fatimah, Salleh; Tengku Fatimah Muliana, Tengku Muda; Sumayyah, Abdul Aziz; Najihah, Abd Wahid (2017)
Kewajipan beriddah merupakan satu perkara yang telah dinaskn dan disepakati oleh ulamak.Perubatan masa dan suasana,serta faktor luaran wanita sering dijadikan sebagai halangan kepada seseorang wanita kematian suami untuk menjalani tempoh tersebut seperti yang telah digariskan oleh Islam.Sungguhpun kehidupan wanita hari ini semakin mencabar,namun ketetapan hukum beriddah tidak boleh dipandang remeh,kerana ia tetap dikira sebagai satu kemestian dari Allah SWT. Justeru itu, artikel ini akan mengulas amalan tuntutan beriddah daam kalangan wanita kematian suami.Ia bertujuan bagi mengkaji sejauh mana kepatuhan wanita yang diwajibkan beriddah dalam melaksanakan hukum-hukum berkaitan tuntutan tersebut.Melalui metode temu bual semi struktur dengan tujuh orang wanita kematian suami,dapatan kajian menunjukkan pelbagai elemen hukum berkaitan iddah kematian suami telah dipatuhi oleh informan. Walaupun begitu, kajian turut memaparkan terdapat beberapa amalan informan yang dilihat menyalahi konsep hukum beriddah yang sebenar.Kajian ini diharappkan dapat menyedarkan masyarakat umumnya dan golongan isteri khususnya akan kewajipan melaksanakan tuntutan beriddah bagi di kalangan wanita kematian suami.