Sanad pengajian kitab tashil nayl al-amani di pondok Pasir Tumbuh, Kelantan - Zamri, Rajab; Zulazhan, Ab. Halim; Kamarul Shukri, Mat Teh (2018)
Kekentalan sesebuah sanad amat diperlukan terutama di institusi pengajian Islam di peringkat Pondok. Hai ini demikian kerana sanad adalah elemen penting dalam menentukan kesahihan dan keberkatan ilmu yang akan dipelajari. Kajian ini bermatlamat meneroka sanad pengajian kitab Tashil Nayl al-Amani di Pondok Pasir Tumbuh, Kelantan. Selain itu, ia juga bertujuan menghasilkan sebuah carta sanad pengajian kitab ini di pondok berkenaan. Kajian ini dilakukan mengikut prinsip kajian kualitatif. Data utama kajian adalah transkrip temu bual yang dijalankan ke atas tiga orang guru yang terlibat mengajar kitab Tashil di Pondok Pasir Tumbuh. Data utama ini disokong oleh temu bual sokongan yang dilakukan ke atas pentadbir pondok selain data analisis dokumen. Kajian mendapati bahawa sekurang-kurangnya tiga sanad pengajian kitab Tashil dikesan. Ketiga-tiga sanad berkenaan berakhir kepada tiga orang anak murid kesayangan Syeikh Ahmad, iaitu pengarang kitab Tashil. Implikasi daripada kajian ini menyumbang kepada pengesahan sanad pengajian kitab Tashil di Pondok Pasir Tumbuh adalah kuat dan jelas.