Konotasi darah haid menurut perspektif perubatan dan al-Quran - Siti Fatimah, Salleh; Nadhirah, Nordin; Ramlah, Mat Ali; Siti Khatijah, Ismail; Tengku Fatimah Muliana, Tengku Muda; Zurita, Mohd. Yusuff (2018)
Darah haid diciptakan oleh Allah s.w.t. secara fitrah dan ia dialami oleh kaum wanita secara normal. Melalui ayat 222 dalam surah al-Baqarah yang menyebut implikasi darah haid sebagai aza perlu dikaitkan kronologinya dari perspektif sains. Objektif penulisan ini adalah untuk mengkaji dan menghubungkaitkan perspektif fuqaha, mufassirin dan sains dari sudut ciptaan darah haid. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan ulasan literatur secara deskriptif dan temubual pakar O&G. Dapatan kajian mendapati penjelasan kejadian darah haid menurut ulama dan sains mempunyai perkaitan signifikan dalam menginterpretasi konotasi darah itu bagi menyeimbangi antara keperluan ibadah dan keseimbangan kesihatan seseorang wanita. Di sebalik kejadian darah haid, tersurat dan tersirat hikmah yang menggambarkan keunikan ciptaan Allah terhadap kaum wanita.