Konsep amalan komuniti pembelajaran profesional - Nor Izzati, A.L.; Rahimah, E. (2018)
Pembangunan profesionalisme yang berterusan merupakan elemen penting yang yang terkandung dalam Pelan Pembangunan Pendidikan 2013-2025. Hal ini jelas menunjukkan bahawa kualiti guru amat dititikberatkan dalam memastikan pendidikan yang terbaik dapat diberikan. Maka satu pendekatan telah diperkenalkan dengan pembudayaan konsep Komuniti Pembelajaran Profesional (KPP). Keadaan ini dilaksanakan bagi menjayakan keberkesanan perubahan bilik darjah yang berlaku selaras dengan Pembelajaran Abad ke 21 (PA 21). Justeru ini jelas menunjukkan bahawa pembangunan profesionalisme kalangan guru perlu dijalankan di semua peringkat . Amalan ini mampu mengubah budaya pembangunan profesionalisme guru sekaligus mewujudkan pendidikan yang lebih bermakna. Selain daripada itu juga, pemimpin sekolah perlu bertindak secara pro aktif bagi memastikan perkongsian pintar dengan pemegang taruh (stakeholders) dapat ditingkatkan dalam usaha memperkasakan penyampaian pdpc. Berdasarkan senario tersebut, kertas konsep ini akan membincangkan (i) definisi KPP (ii) konsep amalan KPP di sekolah dan (iii) isu-isu dalam pelaksanaan amalan KPP.