Bimbingan & kaunseling : Peranan & kepentingannya dalam kehidupan masyarakat alaf baru - Md Ridzwan, Md Yunus; Mohd Sani, Ismail (2018)
Bidang bimbingan dan kaunseling pada hari ini sangat diperlukan hampir di semua jabatan mahupun di syarikat swasta. Bidang ini merupakan profesion dalam membantu individu atau kelompok tertentu bagi mencapai kesejahteraan dan keharmonian diri. Sebelum itu perlu memahami apakah itu bimbingan dan kaunseling. Kemungkinan masyarakat di luar sana yang terdiri daripada pelajar, ibu bapa, pekerja, masyarakat bandar dan luar bandar masih tidak jelas apa itu bimbingan dan kaunseling, kepentingan, aspek dapat dibantu, dan peranan kaunseling dalam masyarakat. Kebanyakan individu dalam masyarakat memahami kaunseling sebagai memberi nasihat dan tempat menyelesaikan masalah. Sehubungan dengan itu kertas kerja ini akan membincangkan tentang apakah sebenarnya kaunseling, kepentingannya, aspek, peranan, bagaimana kaunseling dapat membantu dan kepentinganya dalam masyarakat.