Konsep Memelihara Maruah (Hifz Al-'Ird) Dakam Rawatan Materniti Di Malaysia - Siti Khatijah, Ismail; Ridzwan, Ahmad; Siti Fatimah, Salleh; Tengku Fatimah Muliana, Tengku Muda (2017)
Rawatan materniti yang dijalankan ke atas wanita hamil dan ketika bersalin banyak melibatkan persoalan memelihara aurat dan maruah. Terdapat ketidakpuasan hati dalam kalangan wanita khasnya dan masyarakat amnya apabila bidang materniti ini dilihat seperti kurang menitikberatkan aspek memelihara maruah. Hal ini kerana ia turut melibatkan perawat daripada kalangan lelaki serta menjalankan prosedur rawatan yang dianggap melampaui batas kebenaran membuka aurat. Justeru, kajian ini akan menganalisis persoalan ini dari perspektif maqasid al-syari’ah dengan mengambil kira faktor keperluan perubatan. Analisis dilakukan dengan menggunakan kaedah kajian dokumen terhadap manual dan garis panduan umum rawatan materniti serta temu bual bersama perawat dalam bidang obstetrik dan ginekologi (O&G). Hasil daripada analisis ini mendapati bahawa manual dan garis panduan umum rawatan materniti di Malaysia telah mengambil kira aspek hifz al-‘ird dengan mengutamakan menjaga privasi dalam setiap prosedur rawatan yang dilakukan. Meskipun begitu, dari aspek aplikasinya, perincian terhadap elemen maslahah dan mafsadah dalam setiap prosedur rawatan diperlukan bagi melihat konsep hifz al-‘ird diaplikasikan menurut pemakaian yang selaras dengan maqasid al-syari’ah.