Isti'arah al-Qur'an dalam Juzuk Pertama: Suatu Pandangan Ulama Balaghah - Roslan, Ab Rahman; Idris, Abdullah (2011)
Isti'arah adalah satu komponen ilmu Bayan dalam Balaghah Arab dan ia adalah salah satu cabang ilmu yang menyumbang kepada kemu'jizatan Al-Quran khususnya dalam konteks gaya bahasa. Isti'arah juga merupakan suatu unsur perbandingan yang tinggi nilainya dan boleh menawan hati, jiwa dan pemikiran manusia. Objektif kajian ini dijalankan adalah bertujuan untuk mengkaji makna-makna tersirat pada kalimah Al-Quran melalui gaya bahasa Isti'arah disamping menyingkap kembali pandangan-pandangan ulama' balaghah silam yang agak kurang didedahkan agar ilmu mereka sentiasa dimanfaatkan generasi kini.Melalui Isti'arah, segala kalimah Majaz yang berkaitan dapat dihayati maksudnya walaupun pada hakikatnya ia memerlukan kepada daya imaginasi yang tinggi dan pemikiran yang mendalam unutuk memahaminya. Bagi mencapai tujuan tersebut proses menganalisis dilakukan terhadap data-data kepustakaan bagi lapan ayat yang terlibat dalam juzuk pertama. Hasil kajian ini mendapati bahawa Balaghah Isti'arah memainkan peranan penting dalam memastikan sesuatu mesej ayat Al-Quran itu dapat disampaikan dengan lebih bermakna dan berkesan. Justeru, kedudukan gaya bahasa Isti'arah khasnya dan balaghah al-Quran amnya adalah sebahagian daripada I'jaz al-Quran yang terbukti tidak mampu ditandingi oleh manusia dan apa yang penting adalah ia juga sewajarnya dipelajari oleh setiap muslim selain penuntut dalam jurusan agama.