Penerapan Nilai Taubat: Asas Perubahan bagi Penagih Dadah - Mohd Shahril, Othman; Mohd Ridhuan Tee, Abdullah; Syed Hadzrullathfi, Syed Omar (2017)
Hakikat kepada taubat adalah kembali kepada Allah dengan melaksanakan apa yang diperintahkan dan meninggalkan apa yang dilarang. Taubat adalah sebuah kaedah yang asas dalam proses penyucian hati dalam ajaran Islam untuk mewujudkan hubungan antara makhluk dan pencipta-Nya. Artikel ini cuba mengetengahkan mengenai penerapan nilai taubat menjadi sebuah dasar perubahan yang paling tuntas untuk membawa manusia kepada kehidupan yang sebenar. Penggunaan analisa kandungan dibuat pada bahan bacaan seperti artikel bagi memproleh maklumat. Kajian mendapati peranan taubat ini sebenarnya membantu seorang muslim mencapai maqasid syariah bahkan dapat juga dirumuskan mengenai indikator dalam mencapai kelestarian bertaubat