Jenayah terhadap warga tua dalam masyarakat: Analisis kes-kes di bawah kanun keseksaan - Asiah, Bidin; Kamaliah, Salleh (2016)
Jenayah tidak mengenal mangsa. Perkembangan terkini dalam masyarakat Malaysia masa kini menyaksikan setiap orang orang berisiko menjadi mangsa termasuklah warga tua. Mereka telah dijadikan sebagai mangsa baru dalam perbuatan termasuk jenayah oleh sesetengah pihak tertentu. Kajian ini menghurai senario pemangsaan warga tua melalui perbuatan jenayah di bawah Kanun Keseksaan. Data-data primer dan sekunder yang diperolehi dari kes-kes mahkamah yang dilaporkan serta dari pelbagai agensi dianalisis menggunakan kaedah analisis kandungan. Hasil analisis terhadap data-data berkenaan menunjukkan bahawa peruntukan undang-undang yang sedia ada masih belum cukup untuk melindungi kedudukan warga tua dari ancaman jenayah secara berkesan. Oleh itu, peruntukan undang-undang yang lebih tegas perlu diperkenalkan untuk mengekang atau menghukum perbuatan jenayah terhadap warga tua dalam masyarakat.