Media dan masyarakat - Mus Chairil, Samani (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2014)
Media massa merupakan komponen penting dalam masyarakat alaf yang lalu. Pada alaf ini, peranan dan kedudukan media massa bukannya semakin lemah sebaliknya menjadi bertambah kukuh dan penting. Media massa semakin mendominasikan kehidupan mental masyarakat moden. Yang tersirat di sebalik persoalan ini ialah kuasa yang dimiliki oleh media. Dengan pengukuhan kedudukan media massa, apakah pengaruhnya terhadap masyarakat semakin meluas? Jawapannya "ya." Untuk ilmuwan komunikasi, jawapan seperti ini tidak memadai. Mereka memerlukan jawapan yang menyeluruh dan lengkap kepada soalan yang nampak mudah ini.