Laporan Program Capaian Global : Program Kembara Ilmu Merentas Dunia - Zahara, Abd Manap; Valentino, Abu Bakar; Zainun, Mat Nor; Mohd Odil, Sabri; Azman, Husin; Zubaidah, Abdul Ghani; Azeemah, Ahmad; Lena, Muhiden; Kartina, Barmawi; Alifah, Adnan (Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2015)
Global Outreach Programme UNIMAS telah memperkenalkan dengan tujuan untuk memberi peluang kepada kalangan staf bukan akademik UNIMAS meneroka ilmu dan budaya kerja ke peringkat antarabangsa. Hasrat tersebut adalah tepat pada masanya sejajar dengan saranan Menteri Pengajian Tinggi Kementerian Pengajian Tinggi dalam Amanat Tahun Baharu 2012 yang menekankan usaha ke arah melahirkan staf yang berfikiran global dan bertindak secara lokal.