Hala tuju politik kaum Iban selepas pilihanraya 2001 - Lucy, Sebli (Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2006)
Pembubaran Dewan Undangan Negeri Sarawak pada 3 September 2001 serta penamaan calon yang bertanding pada 18 September telah memberikan peluang bagi calon-calon dari parti kerajaan atau Barisan Nasional (BN) untuk merancang strategi kempen pilihanraya parti masing-masing yang sebaik mungkin. Hari kempen yang pendek iaitu sembilan hari sahaja haruslah digunakan dengan sebaik mungkin untuk menjual calon-calon atau polisi-polisi masing-masing dalam memancing undi daripada para pengundi khasnya pengundi dari kawasan luar bandar.