Penggunaan Kompang dalam Majlis Adat Istiadat Masyarakat Melayu Negeri Perak - Siti Mazni, Binti Shafie (Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2007)
Kompang merupakan salah satu daripada alat muzik tradisional jenis membranofon yang mula dimainkan oleh masyarakat Melayu sejak kedatangan Islam di negara ini. Alat ini biasanya akan dipraktikkan penggunaannya dalam majlis-majlis adat Istiadat masyarakat Melayu. Kajian berkaitan penggunaan kompang ini bertujuan untuk menilai sejauhmana penerimaan masyarakat Melayu negeri Perak untuk terus mempraktikkan penggunaannya dalam kehidupan mereka.