Pantun Masyarakat Bidayuh Sarawak: Interpretasi Makna, Nilai dan Budaya - Wan Robiah, Meor Osman; Fatimah, Hj Subet (Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2012)
Masyarakat Bidayuh merupakan antara masyarakat yang terbesar di Sarawak dan kaya dengan bahasa, adat dan budaya yang tersendiri. Pantun merupakan salah satu ilham kreatif tradisi masyarakat ini yang mencerminkan nilai dan budaya yang tergambar menerusi amalan adat resam dan perlakuan sosial masyarakatnya. Kajian etnolinguistik ini memanfaatkan pantun masyarakat Bidayuh Jagoi yang mendiami daerah Bau. Bahasa Bidayuh Jagoi ini merupakan salah satu daripada variasi bahasa Bidayuh yang menjadi bahasa ibunda bagi masyarakat di kawasan ini dan sekitarnya. Kajian ini meneliti aspek makna (literal dan non-literal yang dikemukakan oleh Leech, 1974), nilai dan budaya yang wujud dalam pantun masyarakat Bidayuh di sini. Pendokumentasian pantun ini amat penting dalam menyimpan dan memelihara khazanah masyarakat dan sebagai tatapan generasi akan datang.